duminică, 7 august 2016

Ce este un geam termopan?



Un geam termopan este o unitate de sticla izolata care combina multiple placi de sticla intr-un singur sistem de fereastra. Majoritatea acestor unitati sunt dublu placate sau triplu placate. Placile de sticla in aceste unitati sunt separate de un distantier si un strat de aer sau gaz. Sticla este fixata apoi in ramele de fereastra, care sunt facute mai largi pentru a incapea stratul dublu sau triplu dupa caz.

Care sunt beneficiile?

Acest tip de ferestre sunt o alegere ideala si eficienta energetic, cu adaugarea beneficiului de a minimaliza zgomotul. Spatiul de aer sigilat dintre cele doua placi se comporta ca un strat suplimentar de izolare. Aceasta rezistenta termala in plus reduce cantitatea de caldura care scapa iarna si va pastreaza locuinta la o temperatura mai confortabila. Termopanele au efectul invers pe timpul verii, prevenind caldura nedorita de la a intra in casa. Aceasta izolare suplimentara micsoreaza necesitatea de incalzire sau aparate de aer conditionat, si poate, in final, sa va reduca costurile de energie.
Geam termopan


Cand sunteti in apropierea unei ferestre, confortul dumneavoastra este de asemenea afectat de temperatura sticlei. Cu un geam termopan, este mai greu pentru temperatura nedorita de afara sa se transfere prin acesta, lasand placa din interior aproape de temperatura camerei. De asemenea, acest tip de ferestre reduc condensul care poate conduce la aparitia de formatiuni nesanatoase de mucegai.

Termopanele sigilate sunt eficiente la a reduce frecventele medii si inalte de zgomot precum vocea umana. O diferenta de grosime a sticlei intre placa interioara si cea exterioara va imbunatati reducerea de sunet chiar mai mult.

Ferestrele dublu-strat sunt considerate o optiune mai sigura in comparatie cu ferestrele clasice cu un strat unic. Doua straturi de sticla sunt mult mai greu de spart decat una, iar pentru si mai multa siguranta, puteti specifica nevoia de sticla durificata sau laminata.

Ce sa cautati

Cantitatea de spatiu dintre placi

Spatiul obisnuit dintre placi difera de la 6mm la 20mm. Un spatiu de minim 12mm este recomandat pentru performanta termica optima. Alternativ, pentru un control acustic bun si pentru a reduce zgomotul de frecvente mici precum traficul si zgomotul aviatic, spatiul de aer optim recomandat este de 150mm sau mai mult. De notat ca spatiile atat de largi permit convectiei sa aibe loc intre placi, ceea ce reduce performanta termica a geamului termopan.

Ce se afla intre

Deoarece spatiul dintre placile de sticla este complet sigilat, acesta se comporta ca un izolator, limitand transferul de aer rece care intra in locuinta dumneavoastra. Performantele termice si acustice pot creste de asemenea cand spatiul este umplut cu gaz. Cel mai cunoscut gaz folosit este argonul, care are proprietati scazute de conductibilitate, pentru a imbunatati izolarea.

Geamurile termopane includ un distantier care este o banda de metal sau polimer, care separa cele doua placi de sticla. De obicei, distantierii contin un desicant (un agent de uscare), pentru a inlatura umezeala captata in spatiul cu aer.



Tipul de sticla folosita

O gama larga de tipuri diferite de sticla, precum low-e si laminat, poate fi folosita pentru unitatile dublu strat pentru a creste mai mult eficienta energetica si controlul zgomotului. Sticla low-e va reduce mai mult cantitatea de caldura care scapa, in timp ce placile mai groase laminate distrug undele sonore pentru a imbunatati performanta acustica.

Probleme obisnuite

Ferestrele trebuie sa fie percepute ca o unitate intreaga. Materialul de inramare pe care il alegeti sa va completeze sticla ii poate spori performanta sau poate, in unele cazuri, sa ii reduca proprietatile de eficienta energetica. Ramele de aluminium standard conduc cu usurinta caldura si frigul, iar daca nu sunt imbunatatite termic, acestea pot inlatura orice beneficiu al instalarii unor ferestre scumpe.

Cat de bine este sigilata cavitatea si tipul de distantier folosit constituie de asemenea un factor important de avut in vedere. Daca geamul termopan nu este sigilat corespunzator, sau daca distantierul nu contine disecant adecvat, se poate reduce performanta, iar condensul poate aparea pe suprafetele reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu